8 fordele med effektiv og målbar teamudvikling
Vores teamdage og teamudviklingsforløb
Vi har herunder samlet 3 af vores mest populære teamdage og teamudviklingsforløb i forbindelse med teamudvikling i din virksomhed eller organisation.
Kunder inden for de seneste årtier inden for teamudvikling
F.A.Q – Ofte Stillede spørgsmål
Hvad er et team?
Hos THINK ABOUT IT har vi arbejdet med udvikling af team i næsten 3 årtier, og det er vores erfaring at begrebet “team” har mange anvendelsesformer. Før en samling mennesker kan fungere som et egentligt team, vil de først indtræde i en arbejdsgrupper og der næst arbejde sig ind i et læringsfællesskab for til sidst at forme sig som et egentligt team. Man kan på den måde sige at der findes modningsstadier som et team har været igennem, før det kan fungere som et egentligt team.
Hvorfor teamudvikling?
Jo bedre vi lærer os selv at kende, og jo bedre vi lærer vores kollegaer at kende, jo mere finder vi ud af hinandens forskelligheder, udfordringer og styrker. Det er ofte forskellighederne i teamet, der er teamets styrke, og det kan også være forskellighederne, der er årsag til teamets udfordringer.
Når vi får øje på disse forskelligheder, kan vi begynde at arbejde konstruktivt med dem, og dermed også få en større forståelse og rummelighed overfor hinanden. Dermed bliver det pludselig meget nemmere at styrke kommunikationen, samarbejdet, tilliden, trygheden og handlekraften. Teamudvikling vil altid være gavnligt for et team, uanset om teamet er velfungerende, eller er et sted med forskellige udfordringer.
Hvad er teamudvikling?
Teamudvikling er er både en ledelsesmæssig færdighed, en færdighed hos deltagerne i et team samt en proces. Som leder forventes det, at du er i stand til at bygge et godt team, der både mestrer og balancerer dét, at skabe resultater med det gode sammenhold og psykologisk tryghed blandet deltagerne i teamet. Lidt afhængig af hvor du er i teamfaserne (arbejdsgruppe eller egentlig team) vil der være forskellige forventninger til dine færdigheder.
Men det er jo ikke kun lederen af teamet, der skal sikre at teamet både performer og er velfungerende. Den enkelte deltager i teamet har også brug for at mestre dét, at spille andre gode, være modtagelig overfor feedback, håndtere pres og forandringer etc.
Endelig vil man kunne betragte teamudvikling som en proces, hvor en gruppe mennesker over tid bliver bedre og bedre til at løse opgaver sammen, håndtere misforståelser samt udvikle sig selv fagligt og menneskeligt.
Anbefalinger til teamudvikling
Vi har i mere end to årtier arbejdet med udvikling af teams – både teamlederen og teamdeltageren. Vi har derfor gjort os nogle erfaringer, som vi ønsker at give videre.
Da vi også betragter teamudvikling som en proces, vil der være forskel på om anbefalingerne vedrører processen med at etablere et team eller videreudvikle et team, der kender hinanden godt. Derfor har vi opdelt vores anbefalinger i to separate lister.
Anbefalinger til teamudvikling i forbindelse med etablering af et team
- Lav en teamtest, så I er sikre på, at starte det rigtige sted og dermed ikke bliver for ambitiøse.
- Fastlæg formålet med teamudviklingen (lære hinanden at kende, blive enige om mål og strategi, have en god dag sammen, lære produkterne/ydelserne/services at kende etc.)
- Vælg en måde at facilitere teamudviklingen på, der sikrer at alle deltager i processen og dermed tager læring og erfaring med hjem.
- Inddrag eksisterende forløb, processer og metoder som fx opdatering af it-systemer, værdier, målsætninger etc.
- Sørg for, at der er langtidsholdbarhed på teamudviklingen, så deltagerne ikke oplever, at arrangementerne blot er gennemført for arrangementernes skyld. Hav en plan – eller aftal det undervejs i processen – for hvordan, I arbejder videre med emnerne fra teamforløbet.
Anbefalinger til teamudvikling i forbindelse med videreudviklingen af et team
- Lav en teamtest, så I er sikre på at starte det rigtige sted og ikke tror, at I er længere fremme i udviklingsprocessen end I er, samtidig med at teamudviklingen ikke bliver for banal og ligegyldig.
- Fastlæg formålet med teamudviklingen (træne feedback og kommunikation, arbejde med hinandens forskelligheder, træffe en række strategiske eller organisatoriske beslutninger etc.)
- Vælg en måde at facilitere teamudviklingen på, der sikrer at alle deltager i processen og dermed tager læring og erfaring med hjem.
- Inddrag eksisterende forløb, processer og metoder som fx personlige udviklingsplaner, samarbejder på tværs af afdelinger etc.
- Sørg for at der er langtidsholdbarhed på teamforløbet. Dette kan gøres ved at gennemgå hvilken type møder der skal være i fremtiden, der fokuserer på de vigtige emner, hvilke personer der går sammen for at få bestemte aktiviteter gennemført etc.
Vi har endvidere anbefalinger til, hvilke unikke færdigheder lederen bør udvikle i forbindelse med teamudviklingen samt hvilke færdigheder teamdeltagerne med fordel kunne udvikle. Send os en mail på fch@thinkaboutit.dk, hvis du kunne bruge en snak om sådanne specifikke færdigheder.
Teamworkshop eller foredrag?
Du kan med fordel vælge en teamworkshop, når en gruppe af mennesker, der har en tæt samarbejdsrelationer, skal styrke samarbejdet indbyrdes. Foredraget vælges, når du har brug for at inspirere en større gruppe mennesker, når du har brug for fornyet energi eller når du på en time eller to ønsker adgang til helt unik viden.
Hvad har kommunikation og feedback i forbindelse med teamudvikling at gøre?
Et af de vigtigste redskaber for et team er sproget og vores evne til at kommunikere. Sproget kan principielt anvendes til 3 forskellige samtaler; 1) til at brainstorme og udtænke nye idéer med, 2) koordinere aktiviteter og ressourcer med eller 3) bygge relationer og tillid med.
Da vi ikke motiveres af det samme, vil nogle deltagere i teamet blive motiveret af at kommunikere om muligheder og nye idéer, mens andre vil kommunikere om det praktiske ved at realisere idéerne, mens andre igen har mere fokus på teamdynamikken, samarbejdet og den gode kommunikation og feedback. Der er naturligvis ikke nogen af de 3 samtaler, der er bedre end de andre. Det hele handler om den rette timing.
Den gode kommunikation er også en forudsætning for den gode feedback og dermed mulighed for at lære nyt, udvikle nye faglige og menneskelige kompetencer og i det hele taget bygge et solidt fundament af tillid og tryghed.
Du kan også vælge et foredrag fremfor en workshop i teamudvikling!
Vi har leveret inspiration til mere end 30.000 foredragsgæster over de seneste tre årtier. Vi tilrettelægger foredrag ud fra det som er aktuelt for jer, og vi kan stort set altid tilrettelægge et foredrag præcis ud fra den vinkel I ønsker det, og med det indhold der er vigtigt for jer, at have fokus på. Nedenstående foredrag er vores mest sælgende foredragsemner og kan bruges som inspiration til emner på et foredrag!