Hvordan bliver jeg klar og tydelig - Flemming Christensen

Bliv klar og tydelig overfor dig selv og andre – Enneagrammet giver dig specifikke indsigter – Styrke relationen til dig selv og dem omkring dig.

Introduktion

Når vi er sammen med andre, der er klare og tydelige i deres kommunikation og handlinger, så virker det hele bare lidt lettere. Det er som altid en balancegang, hvor forsøget på at skabe klarhed og tydelig forsvinder i detaljerne eller blive overmandet af intensitet og voldsomhed.

Jeg lider selv af den skavank, at jeg ofte tror at tankelæsning er mulig og dermed tror at jeg er tydelig, men efterfølgende må erfare at jeg havde glemt at undersøge om mine intentioner, forventninger og ønsker blev imødekommet. Gennem årene har jeg fundet en metode til at håndtere denne drømmesituation, at jeg tror at andre med det samme forstår hvad jeg tænker, og måske har du også fundet din metode til at sikre en højere grad af klarhed og tydelighed hos dig selv.

Det er min erfaring, at der kan være mange bagvedliggende antagelser omkring hvor klar og tydelige man selv syntes, at man er – eller burde være. Dette ser jeg på lidt længere fremme i denne artikel.

At være klar og tydelig kræver at man først er det overfor sig selv, før man kan være det over for andre

Klarheden og tydeligheden kræver, at man investerer tid i at finde den hos sig selv, og jeg anvender følgende områder til denne undersøgelse.

Kommunikation

Dette handler om at være præcis og forståelig i skrift og tale, så modtageren aldrig er i tvivl om budskabet. Det kan være, at du ikke altid ved, hvad du vil sige, når du begynder at tale og på den måde anvender situationen til at tale dig selv ind i dit eget emne på. Men det kan være svært for andre så at vide, hvornår man skal begynde at lytte. Jeg har følgende anbefalinger:

  • Klarhed i sproget: Find en måde at være præcis i dine formuleringer på. Det kan være at du skal forberede dig eller øve dig i at bruge enkle, konkrete ord og korte sætninger.
  • Tilpasning til modtageren: Find en måde at kunne justere din kommunikationsstil efter modtageren og situationen. Det at opdage andres “kommunikations-kanal” kan tage et stykke tid, fordi man ofte tror at andre anvender samme kanal som én selv. Det handler naturligvis også om at træne empati, medfølelse og det at have en dyb forståelse af hvordan andre mennesker har det.
  • Aktiv feedback: Find en måde, hvor du Inviter til spørgsmål og tilbagemeldinger for at sikre, at budskabet er forstået korrekt, og vær villig til at præcisere yderligere, hvis nødvendigt.

Grænsesætning

Dette handler om at sætte klare grænser og forventninger over for andre, så der er tydelighed i relationer og roller. Det kan være, at du har svært ved at sætte tydelige grænser og derfor har en tendens til at sige mere “ja” end “nej ikke lige nu, men senere” eller “ja og…”. Når andre skal gætte dine grænser, bliver man ofte nødt til at teste grænserne, hvilket kan skabe uklarhed og utydelighed. Jeg har følgende anbefalinger:

  • Tydelig kommunikation af forventninger: Find en måde at være specifik om, hvad du har brug for, og hvad du forventer fra andre. Forventningerne kan både fremsættes som ønsker, behov eller krav.
  • Konsekvent overholdelse af grænser: Find en måde at holde fast i dine grænser på for at undgå forvirring og misforståelser.
  • Respekt for andres grænser: Find en måde at anerkende og respektere andres grænser lige så meget, som du forventer, at de respekterer dine. Dette skaber et gensidigt respektfuldt og tillidsfuldt miljø.

Værdier og principper

Dette handler om at stå tydeligt ved sine egne værdier og holdninger uden at vakle, selv i modgang. Når du undersøger dine værdier, så se tilbage i tiden og noter dig, hvilke værdier og principper som du har taget konsekvensen af – eller gerne ville have taget konsekvensen af. Vores personlige værdier og principper guider vores handlinger og hjælper andre med at forstå, hvor vi står. Jeg har følgende anbefalinger:

  • Selvindsigt og klarhed: Find en måde at undersøge dine værdier og principper på, så du har haft en rent sprogligt selv har en fornemmelse af deres betydning og styrke.
  • Konsekvent handling i tråd med værdier: Find en måde, hvor du i det små kan træne det at være konsekvent overfor dine værdier og principper.
  • Stå fast i modgang: Find en måde at øve dig på den måde, som du gerne ville have haft taget konsekvensen af dine værdier og principper. Det at se tilbage og undersøge, hvordan du gerne ville have haft handler kan være en god øvebane på, hvordan du skal opføre dig, når du møder en lignende situation i fremtiden.

Mål og intentioner

Dette handler om at have klar mål og intentioner med det, som er vigtigt for dig. Når du selv ved, hvad der er vigtigt for dig, kender den vej du ønsker at bevæge dig, har klarhed på, hvem du ønsker at være sammen med og har en god fornemmelse af, hvilken værdi du ønsker at skabe sammen med hvem og overfor hvem, så vil du fremstå mere klar og tydelig. Jeg har følgende anbefalinger:

  • Tydelig retning: Find en måde at skabe tydelighed omkring den retning du har i tilværelsen. Du kan have en retning i dit private liv og en anden retning i dit professionelle liv, eller de kan være sammenfaldende. Når du ved, hvor du er på vej hen vil du selv føle en klarhed, der hjælper på klarheden overfor andre.
  • Tydeligt fællesskab: Find en måde at beskrive hvem du ønsker at være sammen med, hvilken energi ønsker du at være i sammen med andre mennesker, hvilke færdigheder skal andre have for at det er værdifuldt at være sammen med dem og hvor skal andre hen i deres liv?
  • Tydelighed i den forskel du ønsker at gøre: Find en måde at beskrive dine ambitioner eller længsler på, så det er tydeligt hvad det er du ønsker at andre køber ind på hos dig.

Handling og integritet

Dette handler om at tage konsekvensen af dine værdier og principper samt være tro overfor det som er vigtigt i din tilværelsen. Hvis du ikke handler med integritet vil andre bliver forvirret over din intentioner og sikker også det humør du møder op med i samspillet eller samarbejde med andre. Jeg har følgende anbefalinger:

  • Opfølgning på løfter: Find en måde, der sikrer at du holder dine aftaler og er konsekvent overfor dine værdier og principper. Når du ikke er 100% kongruent, så gå tilbage til de personer der har brug for at høre, hvad du egentlig står for eller ønsker og sørg for, at fjerne de misforståelser der måtte være opstået.
  • Beslutningsdygtighed: Find en måde at handle mere i situationen på. Hvis du har brug for at tænke over tingene, så forklare dette behov og vend så tilbage med din beslutning.
  • Ansvar for konsekvenser: Find en måde at påtage dig det ansvar der er dig og giv det ansvar der er andre tilbage til rette ejermand.

Klarhed, tydelighed og Enneagrammet

Enneagrammet beskriver 9 forskellige måder mennesker typisk motiveres på, løser opgaver på og håndtere misforståelser/konflikter på. De enkelte typer kan derfor have hver deres relation til det at være klar og tydelig, hvor bestemte typer med fordel kunne være mere klare og tydelige, mens andre med fordel kunne nedtone deres behov for at fremstå klare og tydelige.

Typisk vil Enneagram Type 2 og Enneagram Type 9 have en tendens til at være mere utydelige, mens Enneagram Type 6 og Enneagram Type 8 vil have en tendens til at være overtydelige. Man kan sige at vores ego eller personlighed rummer strukturer, der påvirker vores egen evne eller ønske til det at være klar og tydelige overfor os selv og i vores relationer.

Klarhed og tydelighed hos Enneagram Type 2

Enneagram Type 2 - OmsorgDer er en tendens hos Enneagram Type 2, at de har behov for at tale sig igennem egne forventninger og behov før de kan udtrykke dem overfor andre. Dermed kan der opstå forvirring over, hvornår samtalen er selvafklarende, hvornår man skal begynde at lytte efter og om der bliver udtrykt et ønske eller behov.

Der kan være en række antagelser på spil hos Enneagram Type 2, der bremser eller forhindrer klarhed og tydeligheden:

  • Jeg vil ikke være krævende.
  • Jeg vil ikke spilde andres tid.
  • Jeg vil ikke fremstå egoistisk.
  • Jeg vil ikke ødelægge relationen.
  • Jeg vil ikke kræver noget, som jeg ikke er 100% på at jeg virkelig vil eller ønsker mig.

(Forstå mere om Enneagram Type 2)

Klarhed og tydelighed hos Enneagram Type 9

Enneagram Type 9 - HarmoniDer er en tendens hos Enneagram Type 9, at de har behov for at være i proces med det som sker på de indre linjer og dermed ikke lige med det samme kan tage stilling eller træffe beslutninger. Dermed kan der opstå misforståelser omkring hvorvidt Type 9 har hørt efter det man siger eller om de overhovedet har en holdning til det emne, der bliver drøftet.

Der kan være en række antagelser på spil hos Enneagram Type 9, der bremser eller forhindrer klarhed og tydeligheden:

  • Jeg vil ikke afkræves noget før jeg selv er klar.
  • Jeg vil ikke være årsag til konflikt.
  • Jeg vil ikke kræve noget, som jeg bagefter ikke kan trække tilbage.
  • Jeg vil ikke være den, der ødelægger den gode stemning.
  • Jeg vil ikke sige noget, som jeg ikke selv har klarhed over.

(Dyk ned i hvordan Enneagram Type 9 søger harmoni)

Klarhed og tydelighed hos Enneagram Type 6

Enneagram Type 6 - ForsigtighedDer er en tendens hos Enneagram Type 6, at de har behov for at skabe sikkerhed og tryghed, hvilket betyder at de gerne vil udfordre tingene tilstand eller udtrykke flere forskellige holdninger, blot for at høre andres holdninger, så de bagefter selv kan tage stilling. Dermed kan der opstå misforståelser omkring vigtigheden af de emner der drøftes, idet Enneagram Type 6 for diskussionens skyld kan skifte holdninger undervejs.

Der kan være en række antagelser på spil hos Enneagram Type 6, der bremser eller forhindrer klarhed og tydeligheden:

  • Jeg vil ikke træffe en beslutninger, før alle vinkler er diskuteret igennem
  • Jeg vil ikke starte en opgave op, før jeg føler mig sikker på at det er det rigtige at gøre.
  • Jeg vil ikke stole på nogen, før jeg kan være 100% sikker.
  • Jeg vil ikke engagere mig i noget, før der er en sikker plan for at det lykkedes.
  • Jeg vil ikke forsøge mig med alle mulige tilgange, når jeg nu har fundet en metode, der virker.

(Få mere kendskab til Enneagram Type 6 og ønsket om vished)

Klarhed og tydelighed hos Enneagram Type 8

Enneagram type 8 - UstoppelighedDer er en tendens hos Enneagram Type 8, at de har behov for at finde frem til sandheden og er derfor villige til at være ærlig og tage konsekvenserne af denne ærlighed. Dermed kan der opstå misforståelser omkring den energi, som Type 8 ligger for dagen, hvor andre kan have den opfattelser at der lægges op til kamp.

Der kan være en række antagelser på spil hos Enneagram Type 8, der bremser eller forhindrer klarhed og tydeligheden:

  • Jeg vil ikke at nogen eller noget bestemmer over mig.
  • Jeg vil ikke acceptere at andre ikke er ærlige, direkte og fair.
  • Jeg vil ikke lad mig manipulere.
  • Jeg vil ikke undlade at følge min mavefornemmelse og stærke intuition.
  • Jeg vil ikke føle mig energiforladt eller miste min fysiske styrke og kraft.

(Vitalitet, kraft og ærligheden hos Enneagram Type 8)

Afrunding

Det at træne klarhed og tydelighed handler både om at undersøge indre forhold som værdier, principper etc. samt øve sig i at tage konsekvenserne af egne værdier eller rette op på en forkert handling, hvis man har været utro overfor egne værdier og principper. Hvis du kender til Enneagrammet, så rummer hver af de 9 typerne strukturer og mønstrer, der med fordel kan undersøges, så du kan styrke din klarhed og tydelighed.

(Hver af de 9 typer i Enneagrammet har hver deres klarhed og tydelighed)

(Kast dig ud i en Don Riso udfordring. Læs om udfordringen på engelsk her)

 

Relaterede artikler