Type 4 og det at være mere almindelig

Hej Flemming.

Jeg ved ikke om det er det rigtige forum at stille spørgsmål i, men jeg føler mig som en lidt fortabt 4’er. Eller dvs. jeg kan genkende meget, når du/I beskriver min type, men føler også ofte at det bliver lidt stereotypt og det gøres grin med det – præcis som I siger, så kan det godt føles som om I ikke ved HVORDAN det føles

Jeg er en 4’er i en leverpostejsverden, der altid har kæmpet med depression, angst og selvværksproblemer.

Jeg er mor, kæreste og lærer, og jeg ELSKER det, men jeg føler mig drænet altid. Jeg er er altid træt, lider af kronisk hovedpine og migræner.

Jeg har gået i ‘opvågnen’ i et stykke tid efterhånden, og med min 5’er vinge har jeg slugt til mig af viden og pillet godt og grundigt rundt i min egen navle (og andres).

Jeg har haft stor modstand på at erkende modviljen mod leverpostejslivet, fordi jeg virkelig gerne vil mit liv – indtil jeg indså at jeg ubevidst har svært ved hamsterhjulet og gang på gang bliver syg, drænet eller overgearet og på den måde alligevel ender med at ‘trække’ mig ud af det.

Har du nogle gode råd til en 4’er der virkelig gerne vil lære at være i verden som helt almindelig, bleg leverpostejsdansker?

Jeg føler det ofte som om min personlighedspsykologi er en forbandelse, og hele mit liv har jeg dulmet mig ud af mine følelser med medicin og andre afhængigheder.

Jeg har ingen ubearbejdede dybe traumer – i hvert fald ikke fra dette liv (har siddet timevis hos psykolog/psykiater/hypnoterapeut mm), jeg vil bare gerne lære at være.

Jeg leder hele tiden efter ‘healing’, selvom jeg ved den findes inde i mig. Men jeg kan hverken visualisere eller få hul igennem til den guddommelige kraft, I alle taler om gennem meditation, yoga og mindfulness. Jeg kan sagtens se at jeg er et klasseeksempel på 4’eren, men hvordan bruger man sin viden om sin type til rent faktisk at rykke sig og ikke konstant leve i kamp mod sine følelser og stemninger?

Lea Marie Skov Christensen

 

Hej Lea Marie,

Tak fordi du både skriver, stiller spørgsmål og deler af din indre og ydre verden.

Indledningsvis vil jeg kort skitsere nogle af de muligheder og potentialer, der rummes af Punkt 4 i Enneagrammet. Netop dette Enneagram Punkt findes hos os alle (uanset hvilken type vi måtte relatere os til) og repræsenterer en række menneskelige kvaliteter, der handler om at være hel, komplet, fuldendt og uendelig perfekt hvilket samtidig betyder, at der ikke mangler noget, at alt er som det skal være og at der ikke er brug for at forstå, hvorfor man er som man er eller dyrke det, som man kunne blive.

Det er en tilstand af selvaccept, selvomsorg og selvværd. Punkt 4 i Enneagrammet er den del af os som menneske, der godt ved at følelser, tanker og kropslige impulser er noget, der kommer og går. Noget der skyller gennem os og som naturligvis kan præge vores humør og livsglæde, samtidig med at det ikke ændrer det vi er. Vores følelser tanker og kropslige impulser er heller ikke præget af den vi er, idet vores kerne, væsentlige selv eller indre er komplet, fuldendt og uendelig perfekt. Det kan være svært at begribe, fatte, favne, forstå, acceptere og håndtere, men lad os for en stund antage at det er absolut korrekt.

Det ville så betyder, at alle de følelser, tanker og kropslige impulser vi har blot er noget, der ”suser rundt om” vores konstante hele og komplette Selv. Noget der kan have sit eget liv og som vi rigtig mange gange kommer til at identificere os med. Når vi identificerer os med følelserne, tankerne og de kropslige impulser, så kommer vi væk fra det vi virkelig er, og forsøger at forstå årsagen eller baggrunden for følelserne, vi forsøger at sortere tankerne og det kan være at vi forsøger at trimme eller dulme vores krop på forskellige vis.

Det er et livstema for Type 4 at finde balancen mellem at betragte sig selv neutralt og ønsket om at være autentisk

Dette er gældende for alle mennesker, og for Type 4 er det et livstema. Netop det med at udholde, at der ikke er grund til at forstå følelser, tanker og kropslige impulser og at det handler om accept eller overgivelse til, at det du er, er det du er. Og ved at betragte dig selv neutralt, vil du opdage at det hverken er godt eller skidt, men at det netop præcis blot er det du er. Denne accept og rummelighed overfor dig selv er en af de typiske veje frem for de af os, der rummer rigtig meget Punkt 4.

Jeg ved at det ser super simpelt at skrive, at du bare skal acceptere og være rummelig overfor dig selv, så de veje der kan føre til opbygningen af en sådan færdighed kan være at udfordre det, som vi hos THINK ABOUT IT kalder en BIG Assumption. Det er et begreb, som vi arbejder med på de videregående kurser i Enneagrammet, og handler om at finde frem til et af de livstemaer, der begrænser dig i det du ønsker.

Det kræver et stykke arbejde, at finde frem til denne BIG Assumption, men lad os antage, at du har en BIG Assumption der handler om ”at du skal have bestemt indsigter eller færdigheder omkring dig selv og det at være menneske, før du rigtig kan leve det liv du ønsker”.

Denne overbevisning vil der være en stor mængde begrænsninger i, og så handler det om at udfordre denne overbevisning ved at udføre daglige realistiske, små og overkommelige gøremål, der undersøger sandheden i overbevisningen. Det kan være at du begynder at bruge tid sammen med din børn UDEN at du undersøger, forbinder dig med eller inddrager dine følelser om dig selv. Var det muligt!? Altså kunne det lade sig gøre, at foretage dig noget du holder af UDEN at skulle være forbundet med følelser, tanker og kropslige impulser? Når du har gjort dette et stykke tid, så kunne du begynde at lave en udvalgt enkelt opgave, som du holder af (arbejdsmæssigt eller privat) og undersøge om du kan løse denne opgave UDEN at skulle være forbundet med følelser, tanker og kropslige impulser. Over tid vil du opdage om din BIG Assumption er sand eller blot en fiks du ide, du har lavet på et tidspunkt i livet. Hvis man anvender værktøjet korrekt vil de fleste opdage, at livsmotiverne ikke er så sande som de har virket og dermed mister de deres styrke og sætter og fri til at være mere i balance med os selv og dermed mere selvaccept, selvomsorg og selvværd.

Her til sidst vil jeg igen takke dig for at skrive og dele en portion liv og sjæl, og jeg ønsker dig god vind herfra med dit videre arbejde.

Flemming

Relaterede artikler