Sådan kender du den professionelle type 2

Det er type 2 i os alle, der træder til, hjælper og støtter kollegaerne på arbejdspladsen.

Det er type 2 i os, der stiller sig til rådighed og gerne vil sørge for, at relationerne er gode. Det er også type 2 i os, der gerne vil have noget anerkendelse for den støtte og hjælp, vi yder.

Hvis du har kollegaer i 2’erens univers, vil du opleve dem som muntre, glade, opløftende, berigende, støttende og guidende. Det er dem, der træder til og fikser tingene. De er limen, der får det hele til at hænge sammen.

Hvis du selv relaterer dig til type 2, er det vigtigt for dig, at dine arbejdsrelationer er gode, og at du er i et godt arbejdsmiljø, hvor man kan få lov til at være menneske. Du vil også gerne være den, der får lov til at bringe det bedste frem i andre.

 

Udfordringen for type 2

Det kan være rigtig svært for type 2 at promovere sig selv eller at bede om hjælp. Type 2 er tværtimod ofte den, der hjælper. Der ligger en indgroet regel i 2’eren om at give mere, end de tager for at være sikre på ikke at være egoistiske. Men samtidig ønsker 2’eren også anerkendelse og tak og ros for det, de giver. Det ville være rart, hvis andre bemærkede alt det gode, tænker de. Det lille regnskab, der kan forme sig hos 2’eren kan godt være en udfordring.

Det er meget naturligt for dig at spørge, om du skal tage kaffe med til de andre, når du alligevel henter til dig selv. Men det, der sker bag kulisserne, når 2’erne tilbyder at hente kaffe til de andre, det er, at de er ved at opdrage på deres kollegaer til også at spørge, når de selv er på vej. De viser vejen ved at gøre det, så de andre kan se, hvordan det skal gøres, og så bliver de skuffede, hvis det ikke virker.

 

Type 2 som leder

Som leder vil type 2 have fokus på det menneskelige og på relationerne. De vil både have fokus på relationen til medarbejderne, lederkollegaerne, deres egen chef og kunderne. Som leder vil type 2 gerne se deres medarbejdere vokse og bruge sig selv godt. De kan også nemt fornemme, når andre ikke rigtig trives.

Læs også: Sådan kender du den professionelle type 1

Tip til type 2 i lederrollen

Du ved godt, at du er large overfor dine medarbejdere og gør meget for dem. Men du befinder dig i en lederposition, og derfor er det sjældent, at du får den anerkendelse, tak og positive feedback, du ønsker.

Der kan være en tendens til at føre et lille regnskab med de andre på jobbet. Når du som chef har været der for dine medarbejdere, så regner du også med, at de yder deres optimale. Vær opmærksom på, om du har en forventning til, hvad andre gør, når du gør noget for dem. Og alternativt så glem regnskabet.

Dine kollegaer og medarbejdere er ikke nære venskabelige relationer, hvor man kan forvente at være ligeværdige i, hvem der støtter hvem.

Type 2 i teams

Som 2’er kan du godt komme til at gå lidt for meget op i teamdeltagerne. Hvis de andre mangler noget, så henter du det gerne, eller hvis der er brug for, at nogle arbejder over, så lægger du gerne et par ekstra timer i det. Den dedikation kan godt blive en blind dedikation.

2’eren ender ofte med både at være projektleder og enormt producerende samtidig. Hvis 2’erne er projektassistenter, kommer de faktisk ofte til at løse så mange opgaver, at de ikke længere synes at være assistenter. De er blevet produktionsansvarlige og en meget centrale personer. De løser opgaver og påtager sig ansvar.

Det kan være sjovt at vokse med opgaven og lade opgaven vokse, men type 2 kan også komme til at identificere sig meget med projektet. Hvis lederen vælger en ny assistent, eller hvis et projekt bliver flyttet, kan 2’eren føle, at de mister anerkendelsen for alt det arbejde, de har lagt i det indtil nu. Og det kan være hårdt at lægge så meget personligt engagement i sit arbejde.

Hør hele podcastepisoden om den professionelle type 2 her:

Relaterede artikler