designecologist P1sMtXL4jow unsplash scaled

Enneagrammet er en række beskrivelser af vaner eller mønstre, vi har som mennesker. Når jeg for eksempel relaterer mig til type 3, har jeg mange kropslige, emotionelle og kognitive vaner og strukturer, som er klassiske for type 3. Men jeg slår også ud på 8’eren og 1’eren og alle mulige andre typer.

Så hvis man skulle lave en meget præcis profil af mig, så skulle man også bruge lidt ord fra de andre typer i beskrivelsen af mig. Ord fra 1’erens og 8’erens strukturer og vaner og mønstre, men også fra flere af de andre. Vi har jo alle typerne i os i forskellige omfang.

Vi kan forestille os, at vores type kan beskrives med en stjerneform ud i de forskellige typer i Enneagrammet. Jeg har én form, du har en anden form, og en anden 3’er har en helt tredje form, selvom vedkommende også er en 3’er. Men for at beskrive stjerneformen helt nøjagtigt, så skulle man jo bruge et helt ekstremt nuanceret ordforråd. Og derfor nøjes vi med at sige: ah, du er en 3’er eller 4’er eller 5’er. Det kan vi sprogligt overskue.

Du kan godt have to vinger

Men du kan sagtens have to vinger. Din vinge kan være 100 % til den ene eller anden side eller 50/50 til begge sider. Den kan også være 25/75 eller noget helt fjerde. Man kan sige der findes én portion vinge, som kan fordele sig mellem de to typer ved siden af din. Men så skal vi ud i et ret nuanceret ordforråd igen. Derfor tror jeg, at det er rigeligt at kende sin type og den vinge, som fylder mest. Og vi kan sagtens skifte vinge. Det kan være, der er en vinge, vi har mest brug for i perioder.

Det samme gør sig gældende for din vinge, som for din type: Hvis vi ikke kan bruge vores indsigt i typen til noget, hvorfor så arbejde med Enneagrammet? Vi skal omsætte vores viden til noget. Og det er det samme med vingerne. Hvis den ikke giver dig et ”oh shit”-moment eller et gennembrud, så er der ingen grund til at spekulere på, om det er den ene eller den anden vinge.

Din indsigt skal omsættes

Det gælder om at finde ud af: Hvilket stykke af cirklen ligger jeg på? Hvilken bid af cirklen, kan jeg se mig selv mest i? Er det fra type 3 og op på type 2? Eller er det mere det stykke ned mod type 4? Og hvad kan jeg bruge den indsigt til? Hvis jeg ikke bruger indsigten til noget, så er det lige meget, om jeg ved, hvilken vinge jeg har.

Så man kan sagtens have dobbeltvinger eller en fordeling mellem de to sider. Og de agerer sammen med pilene. Vinger flytter sig også sammen med pilene, ligesom typen gør. Så det er lige så nemt at finde sin type med vinge, som det er at finde typen. Det er samme proces.

Dette spørgsmål er blevet stillet under Spørgetime #17 i facebookgruppen: Enneagrammet Next level – Vi der bruger Enneagrammet.

Du kan melde dig ind i gruppen her, hvis du vil være med til nye Spørgetimer, have svar på dine egne spørgsmål, deltage i konkurrencer, quizzer, udfordringer og meget mere. Du kan også finde faglig sparring fra de 3.000 øvrige medlemmer og Enneagramentusiaster.

Finde gruppen her: facebook.com/groups/viderbrugerenneagrammet

Du kan høre hele spørgetime #17 her.

Spørgsmålene lyder i dag blandt andet:

– Jeg synes vingebegrebet virker kunstigt. Som en tilfældig kreation fordi der i en cirkel kun er to naboer til hver plads. Det giver mere mening for mig at snakke om primære og sekundære typer, ellers bliver studenten af Enneagrammet begrænset af cirklens form. Hvad tænker I om vinger kontra primær/sekundær?

– Vil du sætte nogle ord på den sociale 7’er ud fra Russ Hudsons instinktteori?

– Jeg kunne godt tænke mig at få mere indsigt i growing up and waking up-konceptet? Det rammer spot on på ens potentiale og mulighed for bevidsthed.

– Hvor kan man læse mere om typernes bevidsthedsniveauer? Hvis det ikke skal være i Enneagrammets Vidsom?

– Hvornår begynder man at kunne se børns typer? Og kan de præges af opvækst?

– Hvad er type 4’s motiv?

– Jeg relaterer mig til type fem, som trives, og derfor opererer jeg i 8’eren. Men kan det passe, at jeg så også tager 8’erens  forsvar og instinkter?

Relaterede artikler