couple g6dc01b08d 1920

Spørgsmål fra Spørgetime #20:

Min bror på 48 er lige flyttet ind hos mig, fordi ham og hans kæreste er gået fra hinanden efter syv år. Han relaterer sig rigtig meget til type 7 med 8’er-vinge. Han er altid glad og positiv og synger sig gennem tilværelsen. Jeg relaterer mig til type 6 med 5’er-vinge. Vi har altid været tæt forbundne, men jeg frygter lidt, at vi med tiden kommer til at støde sammen på nogle områder. Jeg synes nemlig ikke, han tager livets udfordringer seriøst, og jeg kan ikke forstå, at han tager tingene så let og bekymringsfrit. Jeg planlægger mit liv meget med hensyn til økonomi og fremtid. Han lever i nuet.

Svar fra Flemming:

Når vi er pressede i livet, så begynder vores selvbillede at skabe et billede af andre, og det indeholder meget ofte, at andre ikke er helt som mig. Ikke helt så kloge, smarte, hurtige, fornuftige, grundige osv. Så jeg oplever, at den måde, jeg kigger på det på, det er fornuftigt, mens andre er lidt længere ned ad ranglisten, og hvis de var lige så fornuftige som mig, så burde de øve sig i at kunne det samme. Men det kan jo være, at hendes bror tænker: Jeg er lykkelig, jeg er fri, jeg har fået nogle nye muligheder i livet. Jeg er blevet lidt fritstillet, så nu tager jeg et par år og brænder livet lidt af og ser, hvad der sker. Og hende min søster: ”Hold kæft, hvor er hun kedelig. Hvis hun var ligesom mig, så ville hun få det gode liv.”

Det, vi hører i spørgsmålet her, er udtryk for den oplevelse, at de standarder man selv har er virkelighøje, mens de andre omkring os ikke helt kan leve op til dem. Når relationen mellem en 7’er med 8’er-vinge og en 6’er med 5’er-vinge er sublim, så inspirerer de hinanden. 7’eren vil inspirere 6’eren til at følge sine impulser og indskydelser og leve livet, gribe øjeblikket og leve i nuet. 6’eren vil hjælpe 7’eren med realisme og mod til at være tro over for det, der virkelig er. Hvis denne her bror virkelig er ked af det, så kan 6’eren give ham modet til faktisk at være ked af det.

De kan også gå hinanden på nerverne, når 7’eren vil synes, at 6’eren hænger lidt i bremsen og ser lidt sort på tingene. De kan snakke livsglæden ud af en god oplevelse. Og 6’eren vil blive provokeret og tænke, at de ikke lever i virkeligheden, men i en fantasi.

Vi kan støtte hinanden og bygge hinanden op i relationerne. Men på samme måde, som vi kan inspirere hinanden, kan vi også provokere hinanden. Det findes der en rigtig god bog om: Enneagrammet og de nære relationer.

Hør podcastepisoden, hvor Flemming svarer live på spørgsmålet til Spørgetime nummer 20:

Lyt til episoden her: https://enneagrammetnextlevel.libsyn.com/sprgetime-med-flemming-20-jeg-kan-ikke-forst-at-min-bror-kan-tage-livet-s-let-og-planlgge-s-lidt

Relaterede artikler