I samtale med Camilla Lærkesen ser Flemming tilbage på 20 år som det danske Enneagram Institut.
I 2022 var det 20 år siden, Flemming Christensen lavede en aftale med The Enneagram Institute om at lave det danske Enneagram Institut og at være en samarbejdspartner til Enneagram Instituttet i USA, som er stiftet af Don Richard Riso og Russ Hudson. Det er en anledning til at kigge lidt tilbage og se, hvad der er sket siden.
Historien starter, da Flemming Christensen driver en stor konsulentforretning med konsulenter under sine vinger. Her undrer han sig over, at folk ikke er på samme måde hele tiden, og at de ikke tænker og handler ligesom ham selv. Han kan ikke lade være at tænke: Hvis folk nu var lige som mig, så kunne vi jo nå tingene på den halve tid.
Til jobsamtalen var de energiske, optimistiske og initiativrige, men i den virkelige verden var de helt almindelige mennesker, der også havde andre prioriteter, som også var tøvende, usikre og havde barn syg.
Flemming Christensen ville gerne have nogle greb til at forstå sine medarbejdere bedre og startede egentlig med Myers-Briggs MBTI-værktøjet, fordi han tænkte, at det kunne fortælle ham noget. Men han søgte efter noget dybere. Noget, der også ville udvikle ham. Her stødte han på Enneagrammet og læste også The Wisdom of the Enneagram.
Han ser, hvem der har skrevet den og finder frem til dem i USA, hvor han starter på første del af deres uddannelse.
”Og det er altså crazy,” fortæller Flemming Christensen, ”for det er Gø og Gokke, der sidder ned i fire eller fem dage, fra otte morgen til ni aften og bare knevrer løs Det var jo super fascinerende, alt det de vidste, og vi fik bare sådan et 500-siders, næsten stenciltrykt ringbind, i hånden fuld af deres private noter.”
Det var sådan lidt en arkæologisk udgravning af sig selv for at finde ud af, hvad det egentlig var, de sagde. Hvad gik det ud på?
Det var dybt fascinerende for Flemming Christensen, at folk ikke var en defekt udgave af ham selv, men at der var andre gode måder at se verden på. Og han siger til Don Riso og Russ Hudson, at det her, det vil han bare have mere af!
Flemming Christensen vil have Enneagrammet udbredt i Danmark, og de tre lavede en aftale det år, om at Don Riso og Russ Hudson skulle komme til Danmark året efter, så de sammen kunne etablere det danske Enneagram Institut.
Flemming Christensen arbejder med ledelse og udvikling af organisationer og teams. Han ser for sig, at så snart han præsenterer dem for Enneagrammet, så vil de blive lige så begejstrede som ham selv og inden længe, og han fortæller sine undervisere, at inden længe så vil Enneagrammet eksplodere i Danmark, og en million danskere vil kende til det.
De ser noget skeptiske ud, for Flemming har også lige fortalt dem, at vi kun er fem millioner mennesker i Danmark, så en femtedel er mange mennesker. Men de slipper Flemming løs med sin nylige certificering og året efter kommer de til Danmark og etablerer Enneagram Instituttet i 2002.
Russ Hudson har været i Danmark hvert år lige siden med enkelte undtagelser under sygdom og corona.
Enneagrammets udvikling gennem årene
Da Flemming Christensen kom hjem til Danmark og gik i gang med sit arbejde med Enneagrammet, var der allerede et par stykker, der arbejdede med det og underviste i det. Men de var også NLP-folk, og det betød, at de to felter smeltede sammen i Danmark, fortæller Flemming. Rigtig mange herhjemme, som har arbejdet med Enneagrammet for 15 år siden, havde fornemmelsen af, at Enneagrammet og NLP hang sammen eller havde noget med hinanden at gøre. I Danmark hørte det så meget ind under NLP, at det næsten automatisk hørte ind under coaching. Men ude i den store verden kendte NLP og Enneagrammet nærmest ikke hinanden.
Karikaturer og stand up
I starten blev Enneagrammet præsenteret meget karikeret, fortæller Flemming Christensen. Det var meget almindeligt i branchen, næsten som standup. Sammen med sin daværende partner, startede han et samarbejde med DGI-byen, hvor de afholdt type-aftener i DGI-byen. Der kom gerne 150-200 mennesker sådan en aften. Det gjorde de hver 14. dage i to år. 10 måneder om året.
Pludselig var der rigtig, rigtig, rigtig mange danskere, der hørte om Enneagrammet.
Men vinklen og formen var karikeret. De lavede sjov og grin med typerne, fordi de tænkte, at det også godt måtte være lidt underholdende sådan en aften. Og kunne de så drysse noget seriøsitet ind over det, så ville det bare være fint. Enneagrammet er taknemmeligt at lave sjov med, fordi det fortæller om det at være menneske, så alle kan genkende det, fortæller Flemming Christensen i podcastepisoden.
Men efter 10 år blev det også lidt kedeligt. Rådene var altid det samme. Type 8 kan med fordel hente noget nænsomhed, omsorg og empati fra type 2 for eksempel. Men der var aldrig nogen 8’ere, der sagde: Fedt! Det gør jeg! Enneagrammet gav visdom, men ingen værktøjer til, hvordan man kunne integrere dem.
Enneagrammet var blevet for meget stand-up og for lidt udvikling, og lederne ville gerne vide, hvilke numre deres medarbejdere var, så de fik et blueprint til, hvordan de skulle tilgå dem.
Det var slet ikke den visdomstradition, Flemming Christensen oprindeligt var blevet præsenteret for hos Don Riso og Russ Hudson, og han skiftede fokus væk fra de karikerede versioner.
For meget fokus på Enneagramtypen
En anden trend gennem tiden, man har set gennem tiden, er, at der har været alt for stort fokus på at finde sin type, fortæller Flemming Christensen. Det er som om, at hvis man har fundet sin type, så er alt løst i livet, og så kan man forklare alt muligt.
Enneagrammet blev et system, hvor man skulle finde sig selv. Et stort fokus på at finde sin egen type kan give flere ulemper:
- Modstand mod at blive placeret i en kasse
- Magelighed, når man først har fundet sin kasse
- For stor identifikation med sin type
- Og manglende udvikling som følge af ovenstående
I virkeligheden skal Enneagrammet hjælpe dig med at slippe din identifikation med din personlighed. Hvis man har fundet sin type, så tror man, den er hjemme. Men det er først her arbejdet for alvor går i gang.
Frem for at man ER en type, så foreslår Flemming, at man siger, at man relaterer sig til en type. At man kan se sig selv i en type, men ikke at man er en type på identitetsniveau en. Ellers har vi igen skabt en identitet, som folk kan sidde fast i.
Jeg kan relatere mig til en type, eller jeg kan se meget af den og den profil i den måde, jeg nu opfører mig på.
I en undervisningssituation løsner det også lidt op, hvis man kan sige, at undervisningen handler om type 4 i os alle sammen.
Oprindeligt var typerne punkter, og hvert punkt repræsenterede nogle dele af vores menneskelige kapacitet. Så punkt et havde noget med integritet, ordentlighed, at følge regler, have god moral, være et godt menneske og sådan noget. Kvaliteten derinde var at være et godt menneske. Punkt to havde noget at gøre med at interessere sig for andre, være der for andre, give noget af sig selv, så andre på en eller anden måde får det lidt nemmere, hjælpe, støtte og guide andre. Og hvis vi løber alle ni punkter igennem, vil det repræsentere ni grupperinger af kvaliteter af det at være et menneske. Men det har man misset. Og det var det, jeg for cirka 10 år siden kom på opdagelse af, at det skal vi da have integreret på en eller anden måde.
Hvordan ser fremtidens Enneagram ud?
Hvis vi kigger på, hvad der for eksempel sker i Cairo, så kan det måske pege lidt ind i, hvad der venter os herhjemme. Og det er en eksperimenterende tilgang, hvor der bliver koblet virkelig mange facetter ind over Enneagrammaet. Især den integrale tankegang og familieelementer, børn og unge. Skolesystemet dernede har virkelig taget Enneagrammet rigtig, rigtig godt til sig. Det er et område, hvor de er langt mere på forkant end andre steder i verden.
Så bliver fremtiden mere research-baseret. Der kører forskellige projekter i for tiden, eksempelvis inden for seksualitet og Enneagrammet. Her har man ikke bare interviewet hver type om seksuelle tematikker, men også deres partnere for at undersøge, hvordan typen på virker seksualiteten.
Der er også en stor undersøgelse i gang om brugen af Enneagrammet inden for team og ledelse. Så der kommer noget valid data ud om det.
Der er desuden to Ph.d.-specialer, som også handler om Enneagrammet i relation til spiritualitet
Flemming Christensen har også en bog på vej om den blinde type, som er den type, man har mindst relation til.
Hør hele samtalen om Enneagrammet her.
Vi taler om, hvordan Enneagrammet har udviklet sig de sidste 20 år – fra karikerede stand up-forelæsninger til altomfavnende typeforståelser.
Vi hører, hvordan Russ Hudson og Don Riso underviste dengang, og hvad de sagde til det, da Flemming Christensen var overbevist om, at han lynhurtigt kunne introducere Enneagrammet for den første million danskere.
Vi kaster også et blik frem i tiden, og Flemming Christensen giver sit bud på, hvad der vil være vigtigt inden for Enneagrammet i den kommende tid – og mange generationer frem.