Sådan kan du træne 5’erens klarsyn

Type 5 har en særlig adgang til at se sammenhænge og sandheder. Det er en evne, som alle typer kan træne op, men som særligt 5’ere har let ved at få adgang til.

Klarsynet opleves som et aha-øjeblik: Aha, nu giver det mening. Nu har jeg begrebet det.

Der er masser af historier om de store tænkere, der sidder i et tog og lige pludselig forstår de relativitetsteorien, eller at de går over en bro og ser et snefnug flagre, og pludselig forstår de sammenhængen i et atom.

Det sker, når vi er åbne, modtagelig og nysgerrige på det, der foregår. Og så sker det ofte, når vi er i bevægelse. Sindet åbner sig og bliver modtageligt for nye indtryk, som kan blive til sandheder.

 

Hvordan træner man det?

Man kan for eksempel træne sit klarsyn ved at lave bevægelsesmeditation. Det kan være Tai Chi eller Qi Gong. Noget, der foregår langsomt, hvor vi er vågne og overgiver os til naturkræfterne.

Men man kan også lave gående meditation. Det er en stor del af den zenbuddhistiske tradition. Når man bevæger sig, så går man langsomt. Rigtig langsomt. Det kommer af, at man sidder og mediterer sammen, og når man så bevæger sig, så går man så stille, at man ikke forstyrrer nogen. Så stille, at de slet ikke hører en.

Det kræver lidt tid at vænne sig til det langsomme tempo, men når først man har fundet naturligheden med det og kan være i det, så sker der noget, når vi er i bevægelse. Ligesom at sidde i et tog eller gå over en bro i snevejr. Det kan også være en praksis at stoppe op og sætte sig, når man går en tur i skoven. Der er også kalligrafi- og akvarelformer, der bruger det samme princip.

Det er nærvær i bevægelse, der åbner for klarsynet.

Blogindlægget er udsprunget af Spørgetime 15 i podcasten Enneagrammet Next Level.

Relaterede artikler