Svært at finde din type

Har du også svært ved at gennemskue din type? (og vinge? Og instinkt?) Så er du ikke alene. Det er meget almindeligt at opleve lidt typeforvirring i sit arbejde med Enneagrammet.

Der er mange, der går lidt skævt, når de skal finde deres type, fordi de kigger på deres adfærd – at man skal opføre sig som en bestemt type. Det er ikke nødvendigvis korrekt. Man skal nærmest ikke kigge på adfærd for at finde sin type. Man skal kigge på motivet. Hvad er det, der driver typen?

Hvorfor er det så svært at finde sin type?

Vi kan låne alle typernes strategier for at servicere vores egen types motiv. Hvis 3’erens motiv er at være rigtig god til det, man laver, så kan 3’eren godt bruge andre typers strategier til at opnå det.

3’eren kan låne 1’eren pertentlighed, for eksempel ved at planlægge i detaljer og være i ekstra god tid. 3’eren kan også låne 6’erens forudseenhed, for eksempel ved at have en plan B (og C) i baghånden, hvis noget går galt. Eller 3’eren kan trække på 8’erens dedikation til noget, de er passionerede for.

Derfor kan vi ikke nøjes med at kigge på adfærden, når vi skal finde vores type.

De fleste har svært ved at tjekke ind i basisfrygten

Du kan også finde din type ved at se på basisfrygten. Men de fleste har svært ved at tjekke ind i basisfrygten, og derfor kan det være en svær adgang til at finde sin type.

Eksistentielt kan vi ikke holde ud at være i så god kontakt med vores basisfrygt hele tiden. Men hvis vi kan arbejde med basisfrygten i en sikker ramme og komme igennem med en accept af basisfrygten, så er det blandt andet det, der kan hjælpe os med at bryde det glasloft der ligger i niveauerne, hvor de færreste kommer forbi niveau 4 til niveau 3, 2, 1.

Det kræver imidlertid en del træning at arbejde med basisfrygten på den måde – og derfor kan det være en god ide at starte med at se på typens motiver, længsler og drivere i stedet.

Instinkterne er energien bag ved din Enneagramtype

Det kan også være nyttigt at undersøge Instinkterne (klik her for at læse om de mange niveauer af Instinkterne) der er energien bag ved Enneagramtypen. Fx kan en Type 3 med overleve-instinkt ligne en Type 5, og på den måde have samme energi og udtryk, men forskellige motiv.

 

Relaterede artikler