Er et blindspot og en blind type det samme i Enneagrammet?

Når vi bruger Enneagrammet i lederudvikling, taler vi ofte om blindspots på lederskab og blind spots i Enneagrammet. Men er blindspots det samme som den blinde type i Enneagrammet? Og hvis ikke, hvad er så forskellen?

 

Når du har et blindspot på dit lederskab, er der bestemte sider af dig selv og dit lederskab, du ikke er bevidst om. Når du ikke er klar over din egen fremtoning som leder, kan det komme til at gå ud over dine resultater, dine relationer på arbejdspladsen og dit omdømme. Mange af de mest almindelige blindspots er beskrevet i ledelsesteori og -bøger. Det kan være at ville have ret, være bange for at bede om hjælp, være konfliktsky eller være ubevidst om din egen fremtoning som leder.

(læs mere om de forskellige kvaliteterne de 9 Enneagram typer)

Selv hvis det var muligt at sammenholde vores blindspots i lederskab med vores Enneagramtypes blindspots, ville der ikke være en direkte sammenhæng mellem dem. Vores Enneagram-blindspots er en del af vores ubevidste mønstre, hvor de kan få negativ indflydelse på relationer og andre områder af vores liv, hvis vi ikke gør os dem bevidst, men vores type-blindspots har en større betydning for vores følelse af formål og mening i livet.

Typiske Enneagram-blindspots

For type 8 kunne et typisk blindspot være, at jeg ikke er bevidst om min konfronterende energi. For type 1 kunne det være, at jeg ikke er bevidst om min bebrejdende og bedømmende attitude. For type 5 kunne det være min manglende bevidsthed om, at jeg afkobler mig og tjekker mentalt ud. Vores blindspots opstår på de lave niveauer af selvindsigt og selvbevidsthed eller i situationer, hvor vi er under pres.

 

Et blindspot i din Enneagramtype er ikke det samme som en blind Enneagramtype

Du kan arbejde med dine blindspots dem ved at arbejde med accept af dine personlige mønstre. Det kan være sammen med en kollega eller coach, du har tillid til. Du vil kunne mærke, at når du arbejder med dine blindspots vil du performe bedre både alene og sammen med dit team. Du vil også opleve bedre relationer til dine teammedlemmer, din egen leder, dine kunder og partnere.

Den afgørende nøgle til et gennembrud i dette område af dit lederskab er din accept af din personligheds mønstre og triggere. Du kan læse mere om accept og triggere i bogen “The Enneagram and why your blind type matters”.

 

Din blinde Enneagramtype handler om din følelse af formål

Dine blindspots er én ting, mens din blinde type er en helt anden. Din blinde Enneagramtype er den type, du ikke kan relatere dig til, og dermed kan du ikke mestre de kvaliteter, der ligger i typen.

Enneagrammet er et komplet kort over menneskelige egenskaber, evner og kvaliteter, så når du er blind på bestemte områder i Enneagrammet, vil der være dele af kortet, du aldrig bevæger dig hen på og sider af dig selv, du aldrig omfavner og læner dig ind i.

 

Din blinde type skader ikke din karriere, men den kan begrænse din følelse af mening

Din blinde Enneagramtype vil ikke nødvendigvis skade dit team, din performance eller din karriere, men den kan begrænse din følelse af formål og mening i både dit arbejdsliv og dit personlige liv. Blindheden på en Enneagramtype gør dig ubevidst om bestemte nøgler til din personlige udvikling. Samtidig vil du opleve forskellige niveauer af aversion (lige fra frustration til had) mod mennesker, som mestrer evnerne fra din blinde type.

 

Sådan finder du din blinde type

At finde sine blindspots og at finde sin blinde type kræver også to forskellige tilgange. Ofte vil blindheden opstå i dine første eller tidlige år som barn, hvor den vil afholde dig fra at efterligne bestemte evner. Det kan være, at den ene af dine forældre havde svært ved at være med store følelser, voldsom energi eller et stærkt intellekt. Det kan også være, at der allerede var en anden i familie, der havde taget ejerskab over disse egenskaber. Og uden at få oparbejdet en praksis for de her bestemte evner, så vil du i stedet blive blind for de egenskaber og få et negativt forhold til at udtrykke dem.

Det er svært at få øje på noget, du ikke kan se, ikke kender til og ovenikøbet har en aversion imod. Du vil være nødt til at nærme dig din blinde type gennem metaforer, arketyper, familiekonstellationer osv. På den måde kan du nærme dig dit ubevidste selv, din selvopfattelse og din personlighed. Flemming Christensen bruger som udgangspunkt protreptik som samtaleværktøj, når han hjælper ledere med at komme i kontakt med deres blinde type. Protreptik er en samtaleform og et værktøj, der benytter sig af etymologi samt en gensidig nysgerrighed og fælles kreativ proces.

 

Styrk din karriere ved at forstå din blinde type

Når du som leder formår at afdække din blinde Enneagramtype, opnår du en dybere følelse af formål og mening, som kan integreres i både dit personlige og professionelle liv. Flemming Christensens erfaring er, at ledere bliver mere emotionelt og socialt intelligente, bliver mere rolige og tillidsvækkende, træffer bedre beslutninger og sætter det først, der er vigtigst. Det er ikke sikkert, at du opnår lige så hurtige resultater, som når du arbejder med dine blindspots i din type og i dit lederskab, men når du arbejder med din blinde type, vil det blive et fundament for din karriere på den lange bane.

 

Din blinde Enneagramtype kan styrke dine professionelle og personlige færdigheder

Det er ikke kun i dit professionelle liv, du vil udfolde dine nyfundne færdigheder, når du arbejder med din blinde type. Dit personlige lederskab vil også styrkes, når du dykker ned i det menneskelige potentiale, du endnu ikke har udforsket, praktiseret og mestret. I bogen “The Enneagram and why your blind type matters” lærer du, hvorrdan du undersøger, bruger og arbejder med din blinde Enneagramtype.

 

Hør podcastepisoden om forskellen på skygger, blindspots og blind type her:

Relaterede artikler