Hvad er en SuperEgo-besked og hvorfor har du brug for sådanne beskeder?

SuperEgo-beskeder er i familie med selvfortællinger, og de er tæt forbundet i deres måde at påvirke vores måde at være, føle og tænke på. En SuperEgo-besked er en sætning, som du mere og mere tror er sand jo mere du kommer ud af balance. Sætningen starter altid med ”Du er god eller ok, når…”, og der findes en sætning eller besked til alle typer. Under gennemgangen af typerne kan du læse om den enkelte types SuperEgo-besked, men herunder er et lille udpluk, så du kan få en fornemmelse af sætningernes natur.

  • Type 1: ”Jeg er god eller ok, når jeg lever op til mine egne høje standarder, gør som forventet, er en ordentlig ven, borger, kollega etc., og ingen kan komme og sige, at jeg har sløset.”
  • Type 2: ”Jeg er god eller ok, når jeg fornemmer andres humør og behov. Jeg er også god nok, når jeg gør mit for at støtte og hjælpe andre, og når jeg tilsidesætter mine egne behov og er uselvisk.”
  • Type 6: ”Du er god eller ok, når du stiller spørgsmål ved beslutningerne, sikrer at det ikke går helt galt, er forberedt, undersøgende og praktisk og har en plan eller gennemtænkt proces.”

Der findes også varianter af SuperEgo-beskederne. Hvis du relaterer dig til fx Type 2, kan det være at beskeden er blevet til ”Jeg er god eller ok, når jeg lytter til andre behov og problemer”, ”Jeg er god eller ok, når jeg viser vejen frem til at være en god ven eller kollega” eller ”Jeg er god eller ok, når jeg er en god vært eller værtinde”.

Det er ikke sikkert, at du er bevidst om dine SuperEgo-beskeder eller at du går rundt og gentager beskederne for dig selv. Du skal mere se beskederne, som en indre logik eller en del af din selvfortælling, som du bevidst kan undersøge og finjustere.

Dette emne bliver gennemgået på følgende kurser: Introduktion til EnneagrammetEnneagram BasicTyperne i Enneagrammet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*