Grund ønsket skaber en kognitiv forvrængning

Grund ønsket opstår som en kompensation for grund frygten (Klik her for at læse om grund frygt). Ønsket er et udtryk for det vi tror, vi behøver for at føle os okay. Grund ønsket kan også sammenlignes med grund motivet.

Da grund ønsket ligger universelt i mennesket og dets behov, og derfor ikke noget unaturligt fænomen, og er i bund og grund et ønske om ikke at dø, ikke have betydning, ikke kunne gøre en forskel etc.

For at nærme sig ønsket, bliver vi nødt til at handle, hvilket bygger på en række antagelser og idéer om, hvad man skal gøre for at opnå ønsket (og undgå grund frygten).

De overbevisninger skaber et loop, hvor man anvender de samme strategier, hvilket betyder at vi reelt ikke opnår selve grund ønsket. Hos THINK ABOUT IT arbejder vi med begrebet ’Det lukkede psykologiske loop’, der netop forstærker vores antagelser omkring rigtigheden ved at udleve vores type.

Resultatet bliver en kognitiv forvrængning og blokerer for at udvikle nye færdigheder som menneske.

Ved at bryde med forvrængningerne må vi først blive konfronteret med de sandheder som vi ikke selv er bekendt med. Man kunne også sige, at vi bliver nødt til at acceptere at vores ønske forvrænges i en måde at være på, der begrænser vores mulighed for vækst og udvikling.

Herunder finder du en liste over de typiske grund ønsker for typerne i Enneagrammet:

Type 1: Ønsket om at besidde integritet – forvrænges i kritisk perfektionisme.

Type 2: Ønsket om at være elsket – forvrænges i behovet for at være ønsket.

Type 3: Ønsket om at være værdifuld – forvrænges i jagten på succes.

Type 4: Ønsket om at være sig selv – forvrænges i selvoptagethed.

Type 5: Ønsket om at være kompetent – forvrænges i uudnyttet specialisering.

Type 6: Ønsket om at være sikker – forvrænges i afhængighed af meninger.

Type 7: Ønsket om at være lykkelig – forvrænges i hektisk eskapisme.

Type 8: Ønsket om at beskytte sig selv – forvrænges i konstant kamp.

Type 9: Dette emne bliver gennemgået på følgende kurser: Introduktion til EnneagrammetEnneagram BasicTyperne i Enneagrammet. Ønsket om at være fredfyldt – forvrænges i stædig ligegyldighed.

Grund ønsket er der et utal af per type, og der er faktisk også et unikt grundønske på hvert niveau af selvindsigt (klik her for at læse om niveauer). Så lidt afhængig af hvor presset man er, så er der noget der er rigtig for mig at gøre eller sige eller udtrykke på det pågældende niveau af indsigt.

Dette emne bliver gennemgået på følgende kurser: Introduktion til EnneagrammetEnneagram BasicTyperne i Enneagrammet.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*