jean philippe delberghe rG4nGNCeB5E unsplash scaled

Spørgsmål fra Spørgetime 19:

Er alle mennesker ikke ens, hvis man følger Enneagrammet?

 

Svar fra Flemming:

Vi ved alle sammen, hvordan vi skal følge reglerne, opføre os ordentligt og være et godt menneske. Det er type 1 os alle sammen.

Hvis vi kigger på type 4, så har vi alle sammen lysten til at forstå os selv og finde ud af, hvad jeg skal bruge mig selv til, og hvordan jeg er blevet til den, jeg er.

Så vi har alle sammen – som punkter – det hele i os.

I slutningen af 60’erne, hvor Enneagrammet blev båret mere ind i psykologien og psykiatrien, blev det til et typeværktøj og en beskrivelse af, hvordan personligheden udvikles, og hvordan vi udvikles som mennesker.

Og i den brug af Enneagrammet vil der typisk være én type eller to (en vinge), hvor vi kan genkende mønstrene i os selv. Typerne er beskrivelser af psykologiske strukturer om vores følelsesliv, vores selvbillede og vores måde at kommunikere og løse opgaver.

Og det ville være rigtig svært, hvis vi alle sammen skulle have alle ni mønstre i os, hvis alle skulle have lige meget kraft. Hvis vi ser psykologisk og motivationspsykologisk på det, så hører vi mest til én.

Men hvis vi ser det at være et komplet menneske og mindset og menneskelige kvaliteter, så rummer vi det hele.

Hør flere Spørgetimer i Enneagrammet Next Level Podcast og find flere spørgsmål og dilemmaer her: thinkaboutit.dk/tag/spoergetime

Relaterede artikler