Gavmildhed gavmildhed og gavmildhed

For nogle år tilbage havde jeg en snak med min søn Philip, der dengang var i starten af tyverne. Jeg må have spurgt ind til hans Julegaveønsker, og hans svar både overrumplede og glædede mig. Han forklarede, at han ønskede sig det, som var det dyrebareste for mig. Han mestrede en kunstpause, der lige gav tid nok for mig til at se dvæle ved ”rejser” og ”kurser”. Det at lære nyt, opleve nyt, eksperimentere med noget nyt er alt sammen værdifuldt for mig i livet. Jeg blev vist lidt fjern i blikket, da jeg allerede var i gang med at planlægge en rejse til Galapagos… Hans svar bragte mig straks tilbage til øjeblikket, til snakken med ham, til nuet… Din tid far!

For Philip var min tid åbenbart det dyrebareste jeg havde, og han ville gerne have mere af den. Mere tid sammen med sin far! Hvor inderligt vildt dejligt at høre, og hvor inderligt vildt sårbart det var at høre hans ønske. Der er intet mere jeg ønsker end at give mit barn min tid, og det blev samtidig et dybtfølt billede på, hvad gavmildhed egentlig betyder.

Vi behøver nemlig ikke at give ”ting” til andre for at vise dem gavmildhed. De kan få vores tid, vores opmærksomhed eller vores nærvær, og ofte vil det være af langt større værdi end de ”ting” vi kan finde på at give hinanden.

Jeg er stødt på mange eksempler på gavmildhed, hvor folk er generøse med deres tid, visdom eller nærvær. Et eksempel er Beth, der lukker sin forretning og tager ud i verden for egen regning, hvis den har brug for hende. I 2010 oplevede befolkningen på Haiti et jordskælv, der gjorde mange mennesker hjem- og familieløse. I sådanne kriser drager Beth ud til katastrofeområdet og ER sammen med især børn, der har mistet – og måske endda været vidne til at miste – deres familie. Hun coacher ikke, hun ordner ikke, hun forsøger ikke at få ungerne på andre tanker. Hun ER sammen med dem i deres sorg, og hendes blotte tilstedeværelse er så helende at hun også hjælper andre frivillige med at VÆRE fremfor at ordne.

Et andet eksempel er FleetFarming (www.fleetfarming.com/about) der tilbyder husejere i Orlando at konvertere en del af deres græsplæne til urtehave. Folkene fra FleetFarming møder op på deres cykel (med anhænger) og anlægger, plejer og høster urtehaven. Ejeren af haven beholder en del af produktionen, mens den anden del bliver solgt på det lokale marked. For mig er det en ny form for gavmildhed, hvor vi mere og mere anvender hinandens ressourcer og stiller vores ”ejendom” (græsplæne, soveplads eller en plads i bilen) til rådighed i et kredsløb, der ikke er set før.

Gavmildhed findes naturligvis i mange former og i nogle tilfælde kan det have præg af markedsføring eller branding af et produkt eller organisation. Den form for gavmildhed, der skaber en menneskelig kvalitet, som fx hjælpeorganisationerne ikke selv havde fået øje på eller den form, der skaber et positivt kredsløb baseret på anvendelsen af ”ejendom”, der tidligere var værdiløs og som nu skaber grobund for en helt ny kultur, er netop den form som for mig er mest interessant.

I denne Juletid har vi traditionelt set mere lyst til at være mere gavmilde end resten af året, men gavmildhed hører for mig ikke kun til på en bestemt tid af året. Hvis du på en eller anden måde deler ud af din tid, viden eller nærvær – eller kan hjælpe andre med at deltage i et nyt kredsløb, der støtter heling eller sundhed, så er du velkommen til at anvende vores Facebook-side til at skabe opmærksomhed for din gavmildhed. Brug dette link til vores Facebook-side (www.facebook.com/THINKABOUTIT.Denmark) og anvende #gavmildhed som hashtag.

Flemming Christensen

December 2016

Hvad tænker du om indholdet i denne artikel. Del gerne herunder:

 

 

Relaterede artikler