Untitled design 2023 02 16T175635.954

Er du på udkig efter bøger, der kan give dig en dybere forståelse af Enneagrammet? Eller er du allerede godt orienteret og leder efter bøger med nyere forskning, opdagelser og viden, der bygger ovenpå Enneagrammet?

Her gennemgår vi alt fra bestsellerne og klassikerne til de nyeste udgivelser.

Nye og klassiske bøger om Enneagrammet

Siden 1990’erne har mange forfattere udgivet bøger om Enneagrammet, og nogle af dem er i dag blevet klassikere inden for området. Flere forfattere har skrevet adskillige bøger over årene. Det gælder blandt andet for Don Richard Riso og Russ Hudson, som har bidraget med bøger til millioner af læsere over årene.

(Download de udvalgte 50 sider fra bogen “The Enneagram and why your blind type matters”)

Flemming Christensen har personligt læst samtlige bøger, der bliver listet i dette indlæg og anbefaler hver og én. Når vi rangerer bøgerne som eksempelvis ”bestsellere” er det værd at nævne, at det delvist er baseret på Amazons data og delvist på søgemaskinernes.

Listen er af gode grunde farvet af Flemming Christensens eget arbejde med Enneagrammet siden 1995. Flere af de første bøger er listet som klassiske Enneagrambøger. Men det kan være, du har en anden oplevelse af, hvad der er en klassiker. Derfor må du endelig supplere listen med dine forslag.

 

Bestsellere om Enneagrammet

Som nævnt har vi ikke salgstal på bøgerne, der listes her, men vi har brugt kilder som Amazon.com for at få en indikation på, hvilke der er de bedst sælgende Enneagrambøger gennem tiden.

 

 • The Road Back to You: An Enneagram Journey to Self-Discovery by Ian Morgan Cro and Suzanne Stabile (med en rating på 10.797 på Amazon)
 • The Wisdom of The Enneagram by Russ Hudson and Don Richard Riso (med en rating på 2.892 på Amazon)
 • The Essential Enneagram: The Definitive Personality Test and Self-Discovery Guide by David Daniels and Virginia Price (med en rating på 1.348 på Amazon)
 • The Enneagram: A Christian Perspective by Richard Rohr and Andreas Ebert (med en rating på 1.240 på Amazon)
 • The Complete Guide to the Enneagram by Beatrice Chestnut (med en rating på 1.091 på Amazon)

 

Klassiske bøger om Enneagrammet

Adskillige bøger er allerede blevet klassikere inden for Enneagrammet, og selvom listen herunder er baseret på Flemming Christensens erfaringer, kan du bruge listen som udgangspunkt for din egen læsning.

 • The Wisdom of The Enneagram by Russ Hudson and Don Richard Riso
 • The Path of The Enneagram: An Expert Guide To Balanced Inner Transformation by Sandra Maitri
 • The Enneagram: Understanding Yourself and the Others In Your Life by Helen Palmer
 • The Enneagram in Love and Work: Understanding Your Intimate and Business Relationships by Helen Palmer
 • Essence with The Elixir of Enlightenment: The Diamond Approach to Inner Realization by A. H. Almaas
 • Facets of Unity by A. H. Almaas
 • Personality Types: Using the Enneagram for Self-Discovery by Don Richard Riso and Russ Hudson
 • Understanding the Enneagram: The Practical Guide to Personality Types by Don Richard Riso and Russ Hudson

Når Flemming Christensen definerer ovenstående som klassikere, så er det ud fra tre kriterier:

1) At den bidrager med langtidsholdbar viden og indsigt, også selvom præsentationen af Enneagrammet stadig var i udvikling og ved at tage form,

2) at bogen har en forbindelse til en visdomslinje eller -rod,

3) og er skrevet af eksperter fra dens samtid.

 

Nye bøger om Enneagrammet

I de seneste år er der blevet udgivet mange nye bøger om Enneagrammet, som bidrager med værdifulde indsigter i læserens personlighed, og som tilbyder værktøjer og systemer til at opnå højere selvindsigt og transformation.

Nogle forfattere inddrager deres tilknytning til en visdomslinje. Andre bryder med den traditionelle vej og bringer os ud på nye spor.

 • The Enneagram Guide to Waking Up by Beatrice Chestnut and Uranio Paes
 • Keys to the Enneagram: How to Unlock the Highest Potential of Every by A. H. Almass
 • Transform Your Team with the Enneagram: Build Trust, Decrease Stress, and Increase Productivity by Ginger Lapid-Bogda
 • Nine Sapiens: Biology and Evolution of Personality Types by Claudia Nario

Enneagrammet er en invitation til at gå ad nye stier, genopdage, udforske og afdække nye sandheder om det at være til og at blive et helt menneske.

Flemming Christensens eget bidrag til netop dette er hans nyeste udgivelse om den blinde type: “The Enneagram and why your blind type matters”. Han forudser desuden, at vi snart vil se endnu flere bøger om emner som diversitet, sundhed, teknologi og unge.

Hvis du synes, der mangler bøger på listen, så send os endelig titlerne, så vi kan opdatere.

 

Must read-bøger gennem tiden

Der findes også bøger, som giver indblik og forståelse for Enneagrammet uden at tilgå Enneagrammet som personlighedstyper, men ved at give vigtig baggrundsviden om Enneagrammet.

 • Beelzebub’s Tales to His Grandson: All and Everything by Ivanovich Gurdjieff
 • Gurdjieff’s Early Talks 1914-1931 by Ivanovich Gurdjieff
 • Meetings with Remarkable Men by Ivanovich Gurdjieff
 • Falling Upward: A Spirituality for the Two Halves of Life — A Companion Journal by Richard Rohr
 • Interviews With Oscar Ichazo by Oscar IChazo
 • Brilliancy – The Essence of Intelligence by A. H. Almaas
 • The Enneagram: Nine Gateways to Presence by Russ Hudson

 

The Enneagram: Nine Gateways to Presence af Russ Hudson

Denne lydbog er en overset perle blandt Enneagrambøgerne og derfor fortjener den en særlig omtale. Den er kun udkommet som lydbog, men hører absolut til under Must read-sektionen. Det er både en bog for begyndere, der gerne vil udforske Enneagrammet, og en bog for den erfarne Enneagramentusiast, der vil dykke ned i det dybere arbejde, Enneagrammet peger på.

Russ Hudson er en af de mest innovative eksperter inden for Enneagrammet, og du kan finde hans hjemmeside her (klik her)

Når vi kalder sektionen for Must read, er det igen baseret på Flemming Christensens erfaring og vurdering. Hvis du har andre bøger på din liste, må du endelig sende titlerne vores vej eller dele dem i Facebookgruppen.

 

De bedste bøger til at finde din Enneagramtype

Når du skal opdage din egen Enneagramtype, kan det være nyttigt at gå på opdagelse i bøgernes univers. Da Enneagrammet primært er baseret på selvobservation kan det være en fordel af få mange forskellige input fra både bøger, Enneagramtræning, podcasts, videoer med mere.

Her er tre gode bøger til at finde din egen type:

 • Discovering your Personality Type by Don Richard Riso and Russ Hudson
 • The Enneagram Guide to Waking Up by Beatrice Chestnut and Uranio Paes
 • Personality Types: Using the Enneagram for Self-Discovery by Don Richard Riso and Russ Hudson

 

Discovering your Personality Type by Don Richard Riso and Russ Hudson

I denne bog finder du en test, der er designet til at hjælpe dig med at finde din type. Du kan desuden se testens struktur og derved få en idé om, hvor typerne adskiller sig fra hinanden, og hvor de minder om hinanden.

 

The Enneagram Guide to Waking Up by Beatrice Chestnut and Uranio Paes

Bogen er designet til at hjælpe dig med at finde din type, så hele strukturen og indholdet er en guide til at forstå typerne bedre, samtidig med at du finder din egen type i læsningen.

 

Personality Types: Using the Enneagram for Self-Discovery by Don Richard Riso and Russ Hudson

I denne bog finder du en komplet oversigt over de ni typer på hvert af de ni niveauer. Det er nyttigt, når vi skal forstå, hvordan og hvorfor typerne veksler mellem forskellig adfærd og udtryk.

 

Hvilken bog har hjulpet dig med at finde din type? Hvad kunne være gavnligt at læse, mens man udforsker sine egne mønstre? Send os gerne titelforslag.

 

Enneagram-bogklub

Har du nogensinde overvejet at skabe eller deltage en i bogklub med Enneagramlæsning? Som en del af en bogklub mødes en gruppe af læsere, som læser samme bog, for at diskutere bogens indhold. Man kan læse en hel bog fra gang til gang eller mødes undervejs efter et antal kapitler.

I bogklubben dykker man dybere ned i indholdet, deler indsigter og eksempler med hinanden, udfordrer hinanden og afklarer indholdet sammen. Når man lærer sammen i en gruppe, er det nemmere at brede perspektiverne ud og åbne for nye temaer.

Da Flemming Christensen skrev sin seneste bog, var der flere, som foreslog at forberede den til en sådan bogklub ved at inkludere spørgsmål og samtaleemner til læseren. Derfor er der inkluderet spørgsmål i bogen, som kan åbne for ny læring enten alene eller sammen med en gruppe.

IEA Danmark (den danske afdeling af the International Enneagram Association) afholder bogklubber for deres medlemmer, og vi henviser med de varmeste anbefalinger.

Har du selv været med i en Enneagrambogklub? Eller overvejer du at starte en? Så vil vi gerne fortælle om den her på siden.

 

Relaterede artikler