Hverdagspilgrim Kan vi gaa fra kaerlighedskrav til at tage ansvar

Hverdagspilgrim, dag 64

Enneagrammet: Kan vi lære at tage ansvar og være rollemodeller i vores nære relationer?

Jeg er i Bergen, og jeg er ude på en aftentur med min paraply. Det har regnet hele dagen, og det trækker op. Det er særligt de unge mennesker, jeg får øje på i dag.

Min nye bog “Enneagrammet og de nære relationer” handler om at få andre mennesker til at se os, eller til at se os på en måde, så ‘jeg’ føler mig tryg og komfortabel. Eller bare andre ville være på en særlig måde, så jeg ville have det ok.

Jeg tror, jeg mest får øje på de unge mennesker her i Bergen, måske fordi jeg er blevet berørt af de unge mennesker, som jeg er ude og undervise i motivation og selvindsigt.

Ligesom jeg mærker, at der er mange, der lander i sig selv – i sådan en jeg er helt ok, som jeg er. Jeg kan bare være mig, og det i sig selv er ret ok.

Men hvor det hele bare handler om at se sig selv, og blive pjattet med det, man ser og hvile i det.

Omkostninger ved at skubbe ansvaret

Jeg håber på, at min bog kommer til at hjælpe en masse nære relationer – kærligheds eller professionelle relationer. Hvor omkostningerne ved ikke at kunne få det til at fungere er meget høj. Der er store emotionelle omkostninger for især de børn, der er involveret, der ikke har gode eksempler, de kan lære ud fra.

Det vi kommer til at lære vores børn, det er at vores partner bør være på en bestemt måde, for at vi kan holde os selv ud. Fremfor vi tager stikket hjem.

Vi lærer ikke vores børn og unge at tage ansvar.

Workshop: Enneagrammet og typernes indbyrdes relationer

Rollemodeller

Men tænk hvis vi kan blive rollemodeller, som næste generation kan spejle sig i.

Vi går og beder vores nære relationer om at være på en bestemt måde, så vi bedre kan være os selv. Men at have vanskeligt ved at udholde sig selv.

Det kan også være, at jeg gør en masse godt for andre, så jeg føler betydning og mening, men glemmer at skabe det i mit eget liv. De her pudselige ønsker, vi har til andre, handler i bund og grund om os selv.

Hvis min bog “Enneagrammet og de nære relationer” kan vække noget til gavn for de næste generationer, så kunne det da være vanvittigt fantastisk.

Mere om Enneagrammet og de nære relationer

 

Relaterede artikler