Coaching med Enneagrammet

Enneagrammet kan i høj grad anvendes i forbindelse med coaching, men du skal ikke anvende Enneagrammet i forbindelse med traditionel performance-coaching eller coaching, der har til formål at komme i mål med en bestemt aktivitet.

Det er min erfaring, at coaching med Enneagrammet kan anvendes til at styrke 3 områder i dit liv; 1) at styrke din retning eller perspektiv med dit liv, 2) at styrke dine relationer og 3) øge den værdi andre oplever ved at du gør det, du gør i dit liv. Kort kalder jeg disse 3 områder for Retning, Tilhørsforhold og Bidrag.

Typisk vil Enneagrammet pege på, at fx Type 8 skal hente noget fra Type 2 og blive mere sårbar, ydmyg og lære at udvise betinget tillid og kærlighed. Men det er nærmest ondskabsfuldt at bede 8’eren om at træne disse færdigheder. Og med ondskabsfuldt mener jeg, at når vi beder folk om at gøre noget de ikke er i stand til og taler om det på en måde, som at de burde være i stand til det, så grænser det til ondskabsfuldhed. Bed dit barn om at lave en avanceret gourment middag som 5-årig og fremtræd på en sådan måde, at det burde barnet da kunne finde ud af. Det er nærmest ondskabsfuldt. Eller bed din partner i livet om at tale flydende spansk, spille professionel golf eller køre Formel 1, vil også grænse til at være ondskabsfuldt (og farligt) hvis du forventede at vedkommende kunne gøre det af sig selv.

Når vi fx anviser at Type 8 skal hente færdigheder fra Type 2, beder vi ofte vedkommende om at gå direkte fra niveau 5 (normalen) til niveau 3/2 (højt niveau), og det er i de fleste tilfælde menneskeligt ikke muligt. Hvis man befinder sig på niveau 5, skal man først bevæge sig til niveau 4, og så niveau 3 og så niveau 2. Det er ikke muligt (og det er her det bliver ondskabsfuldt at forvente) at springe niveauer over.

Jeg har afholdt et webinar, der netop berører dette emne, og herunder kan du se et udpluk af webinaret, hvor jeg forklarer om denne vinkel.

For at sikre en bedre anvendelse af Enneagrammet, har jeg udviklet nogle nye niveauer, som jeg kalder Kompetenceniveauerne. Disse nye niveauer anviser præcis, hvad de 9 forskellige typer skal gøre for at flytte sig fra ét niveau til det næste. Du kan lære mere om Kompetenceniveauerne på vores Grunduddannelser i Enneagrammet.

Du kan naturligvis også blive autoriseret i at anvende Enneagrammet til at udvikle Retning, Tilhørsforhold og Bidrag for dig selv og andre, og det foregår på vores Autorisationsuddannelse. Hvis du vil høre mere om det forløb, kan du sende en mail til mig på fch@thinkaboutit.dk, og jeg  vender jeg tilbage med mere information.

Har du erfaring med at coache med Enneagrammet må du meget gerne dele dine erfaringer med en kommentar, og jeg er også meget interesseret i at høre, hvad du synes om min tilgang til at det nærmest er ondskabsfuldt at indikere at folk kan springe niveauer over i deres personlige udvikling? Del gerne din mening herunder.

 

Relaterede artikler